Přestože je dnes debata o sexuálním zdraví otevřenější než kdy dříve, téma ztráty erekce je stále obklopeno určitým stigmatem. Spoustu mužů se stydí o svých problémech mluvit, a to nejen se svými partnery, ale i s lékaři.Co to vlastně porucha erekce je? Je charakterizována opakovanou neschopností dosáhnout erekce při sexuální aktivitě, případně problém udržet si ji dostatečně dlouho, aby mohl být sexuální styk dokončen. Tento problém mohou způsobit nejrůznější faktory. Psychologické, jako stres nebo úzkosti, fyziologické, třeba srdeční onemocnění nebo cukrovka, případně kombinace obojího. Může to způsobit také nezdravý životní styl, jako nezdravé stravování, nízká pohybová aktivita nebo kouření a alkohol.

sex

Erektilní dysfunkce má velký dopad také na partnerské vztahy. Muži se pod vlivem své poruchy často cítí frustrovaní a méněcenní, což vede ke snížení sebevědomí. Často odmítají se svou partnerkou komunikovat a mít s ní cokoliv intimního. Ženy mohou cítit toto chování jako odmítnutí a mylně se domnívat, že za poruchou erekce partnera stojí jejich vlastní neatraktivita. To může vést k prohloubení napětí a konfliktům ve vztahů.

polibek

Musíte si uvědomit, že tohle je téma, o kterém musíte se svým partnerem mluvit. Vysvětlete své partnerce své emoce, co cítíte, a že to, co se vám děje, rozhodně není její chyba. S kým jiným byste se měli bavit o problémech v intimním životě, než se svým partnerem? Ve vašem vztahu jste přeci dva. Komunikace je klíčem k vyřešení problémů a zlepšení psychického vztahu obou partnerů. Partneři by si měli promluvit o svých pocitech, emocích, obavách i tom, jaké mají očekávání. Taková komunikace může snížit stres a tlak. Pokud cítíte, že komunikace stačit nebude, můžete vyhledat pomoc manželské či sexuologické porady, kdy vaši vzájemnou komunikaci bude řídit odborník.